Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА РУСЕ

вторник 20 февруари 2018

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров и заместниците му г-н Валентин Колев и г-н Свилен Иванова участваха в тържествата по повод 140-та годишнина от Освобождението на Русе.

Началото на честванията беше дадено в храм „Св. Троица“, където беше отслужена панихида от Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия. Последва възстановка на посрещането на руските войски в Русе, начело с ген. Тотлебен. След символичното предаване на сабята и ключовете на града от Селим Паша на генерала, градът беше огласен от камбанен звън, известяващ свободата на Русе. В събитието участваха членове на Национално дружество „Традиция“ от Русе, София, Шумен, Велико Търново, Трявна, Плевен, Габрово.

След това в Пантеона на Възрожденците беше отслужен благодарствен молебен отново от митрополита и свещените от русенската епархия в памет загиналите за свободата на България и бяха поднесени венци и цветя от присъстващите пред Вечния огън.  Церемонията започна с встъпителни думи от директора на Регионалния исторически музей проф. д-р Николай Ненов, а в чест на празника слово произнесе кметът на община Русе г-н Стоилов и новоназначеният генерален консул на Руската федерация в Русе.

В програмата взеха участие още Детско-девически хор „Дунавски вълни“ с диригент г-жа Весела Тодорова и Женска вокална група при ВЧ „Зора“ с ръководител г-н Вили Икономов. Водещ беше актьорът от ДТ „Сава Огнянов” г-н Венцислав Петков, който бе и диктор по време на възстановката.

Сред множеството от официални гости бяха народни представители, председателят на Общинския съвет, ректорът на Русенския университет проф. д-р Велизара Пенчева, общественици, жители и гости на града.

 

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design