Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

142 ГОДИНИ ОТ ПОДВИГА НА ЧЕРВЕНОВОДСКАТА ЧЕТА

събота 30 септември 2017

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров откри „Комитски събор” в село Червена вода. Целта на събитието беше да се почете годишнината от подвига на Червеноводската чета чрез предоставяне възможност на хората да се докоснат до автентичния бит на четниците.

Честванията се провеждат от 2009 г. като тази година за първи път се организира подобен събор, а идеята е от догодина проявата да се превърне в национална.

Началото беше дадено днес в 11:00ч. в местния храм „Св. Архангел Маихаил”, където беше отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България и беше осветено знамето на Червеноводската чета.

След това от 12:00ч. на поляната до стадиона на с. Червена вода се състоя и същинския събор, където бяха пресъздадени исторически моменти от революционната дейност на четници и воеводи по време на борбата за освбождение.

Програмата включваше още фолклорни певчески и танцови изпълнения, както и музей на открито за стари оръжия и състезания по стрелба. Посетителите имаха възможност да опитат и войнишка храна, приготвена по оригинални стари рецепти.

Сред официалните гости беше и домакинът г-н Искрен Веселинов, народен представител от 19-ти МИР Русе.

Събитието се провежда под егидата на областния управител на област Русе, а организатори са ВМРО – Русе, Сдружение за патриотично и воинско възпитание „Приказка за България“, НЧ „Гоце Делчев“, НЧ „Тома Кърджиев“ – Червена вода и „Първа Русенска чета Ангел Кънчев”, кметство село Червена вода.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

 

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design