Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

БЪЛГАРИЯ ОТБЕЛЯЗА 140 ГОДИНИ ОТ ШИПЧЕНСКАТА ЕПОПЕЯ

събота 26 август 2017

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров участва в празненствата по случай 140-та годишнина от Шипченската епопея. Той положи венец и цветя пред Паметника на свободата. Във връчения поздравителен адрес от г-н Григоров на областния управител на област Габрово г-жа Невена Петкова се казва:

„…Днес, отдаваме почит към бойците, удържали „заветния връх”, превърнал се в отворена врата към Националната ни свобода! В тези епични боеве, изпълнени с оглушителна артилерийска канонада, безконечен грохот, адски огън и треперещ Балкан, могат да бъдат посочени хиляди примери на саможертва в името на България. В боевете за Шипка всички са герои – „за да кажеш кои са се отличили, трябва да напишеш всички...”, заявява генерал Радецки!

Смъртта на хилядите знайни и незнайни войни стъписва Европа и всички разбират, че съществува един народ с ореол на мъченик, борещ се за място под Слънцето! Жертвите са принесени, а великото дело е изпълнено и светът вече знае, че отново България ще я има!…“

Честването се провежда под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев.

Сред официалните гости бяха г-н Румен Радев, председателя на народното събрание г-н Димитър Главчев, областни управители, евродепутати, народни представители, дипломати и кметове на общини.

Програмата включваше възстановки на боевете при Шипка, среща с 140 наследника на участници в Епопеята, концерт на ансамбъла на въоръжените сили, хора и туристически походи. Тържествата ще завършат с тържествена заря-проверка.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

 

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design