Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

БЪЛГАРИЯ ПОЧЕТЕ 150-ТА ГОДИШНИНА ОТ ПОДВИГА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР И СТЕФАН КАРАДЖА

вторник 17 юли 2018

В периода от 13 до 15-ти юли се проведе традиционният тридневен поход „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“.

И тази година началото беше дадено при с. Новград, където четата слиза през нощта на 6 срещу 7 юли 1868 г. Паметта на героите беше почетена с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя от участниците в похода и местното население.

Всеки от походниците имаше възможност да се включи в кратки исторически беседи в населените места, от където преминаваше маршрутът, а именно селата Хаджидимитрово, Караисен, Вишовград, местността Канлъдере и Свежен.

По традиция кулминацията на честванията беше на връх Бузлуджа, където беше отслужена панихида в памет на загиналите. Там се проведе и възстановка под надслов „150 години Бузлуджанска епопея“, в която участваха представители на Национално дружество „Традиция“, Комитет „Родолюбие“ и Сдружение „Хайдути“ от цялата страна.

Интересен факт е, че през идната 2019 година се планира за първи път походът да достигне до връх Кадрафил, където според някои изследвания се намира лобното място на Хаджи Димитър.

В инициативата се включиха представители на Областна администрация Русе,  „Сдружението на бившите областни управители на Русе“, и Туристическите дружества от Русе, Бяла, Борово и Ценово.

Събитието беше под патронажа на областния управител на област Русе г-н Галин Григоров.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

 

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design