Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ЕФЕКТИВНО ПАРТНЬОРСТВО ПРОУЧИ ЗЕМЕДЕЛСКАТА РАБОТНА ГРУПА

четвъртък 27 април 2017

Днес, 27.04.2017 г. от 10.00 ч., в Заседателната зала на община Въръщи, Окръг Гюргево се проведе заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група.

Заседанието беше открито от г-н Лучиан Корозел, заместник-председател на окръжен съвет Гюргево и Председател на Земеделската комисия с цитат на Дейвид Рокфелер „Успехът в бизнеса изисква обучение, дисциплина и упорита работа. Но ако не се страхуваш от тези неща, възможностите винаги са много високи“. Той подчерта, че окръг Гюргево е преобладаващо земеделски район,  с близо 50% заетост на населението в този сектор. Окръжната икономика има нереализиран потенциал и все още не осигурява всички условия за привличане на големи инвеститори. За целта, се предвижда развитието на автомобилен, железопътен и морски транспорт и по-ефективно управление на пристанище Гюргево и Свободната зона за осигуряване на  качествен и икономичен транзит на стоки, преминаващи  през търговския коридор в южната част на Румъния.

Заместник областният управител на област Русе г-н Росен Миланов посочи, че познава отскоро комисията, но е впечатлен от нейната дейност. Тя е доказано успешен инструмент за подпомагане на земеделските производители и земеделието в трансграничния регион Русе-Гюргево.

Изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ г-жа Лили Ганчева отбеляза, че земеделието за нея е изключително важен ресор и дълбоко уважава хората работещи в него. Неслучайно първата трансгранична комисия е именно в тази област. Тя дава възможност за директен контакт, сключване на споразумения и обмяна на опит на земеделски производители.

Основната тема на срещата беше свързана с дейността на Земеделската кооперация „Карфур Въръщи“, която осигурява събиране, съхранение, транспорт и продажба на зеленчуци, произведени от местните производители.

Само на 30 км. от Букурещ 80 семейства обработват 60 хектара земя и отглеждат 5 хил. тона зеленчуци, които се предлагат в търговската верига „Карфур“. Домати, маруля, чушки, тиквички, боб, патладжан, зеле, целина, лук, чесън, подправки и др. се отглеждат на открити площи от 45 хектара и в оранжерии, изградени върху 15 хектара земеделска земя. Най-малките участници в кооперацията обработват няколко декара земя, а най-големите до 4-5 хектара.

По време на оживената дискусия стана ясно, че тази практика гарантира сигурност на производителите. Продукцията стига по най-бързия начин до щандовете в магазините, а разплащането се извършва до 7 работни дни.

Важен елемент на целия пъзел е организираното хранилище за плодове и зеленчуци, изградено по най-новите технологии с автоматизирани инсталации, поддържащи подходящи температура и влажност  на въздуха.

По време на практическата част делегацията посети и се запозна с местен производствен пункт и склада на кооперацията.

Заседанието се организира от Областна администрация Русе, Окръжен съвет Гюргево, Асоциация Еврорегион „Данубиус“и Трансграничен Бизнесцентър „Данубиус“.

 

 

 

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

 

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design