Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ГАЛИН ГРИГОРОВ ПРОИЗНЕСЕ ПЪРВОТО СИ СЛОВО ПО ПОВОД ДЕНЯ НА БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

петък 02 юни 2017

Днес, 02.06.2017 г., с тържествена церемония пред Мемориал на загиналите във войните се отбеляза 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България.

В честването се включиха г-н Галин Григоров, областен управител на област Русе и неговите заместници г-н Валентин Колев и г-н Свилен Иванов, г-н Пламен Стоилов, кмет на Община Русе, чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, председател на Общински съвет Русе, Марина Сергунина, аташе в Генералното консулство на Руската федерация в Русе, проф. д-р Велизара Пенчева, ректор на РУ „Ангел Кънчев“, други официални лица, както и много жители и гости на града.

Церемонията започна с построяване на почетен караул и тържествени маршове, изпълнявани от  Общинския духов оркестър.

В чест на празника, областният управител произнесе вълнуващо слово,  като се обърна към присъстващите с думите: „Втори юни е дата на преклонение, но и ден на гордост с подвига на нашите предци! Втори юни е тържество на българския дух, предаван от поколение на поколение през вековете, извисяван в безчет подвизи пред лицето на врага и смъртта. Днес честваме безсмъртието на хилядите българи, оставили трайна диря във вечността, с делата си и славната си гибел!... Българи, в цялата ни хилядолетна история е имало моменти, когато сме нямали държава, но Народът български го е имало и го има пак! Падали сме, ставали сме, давили са ни в потоци от кръв! Затова сме длъжни отново да бъдем заедно! Защото няма враг, който да е по-силен от нашата Вяра, от българското Слово и от българския Дух! Длъжни сме заради предците ни! Длъжни сме заради децата ни! Длъжни сме, за да пребъде българският род! Бог да пази България!“.

Заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на Отечеството бе отслужена от свещеници от Русенската Света Митрополия.

По традиция, в края на церемонията пред Мемориала на загиналите във войните русенци се положиха венци и цветя, като честването завърши в 12.00 часа с вой на сирени.

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

 

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design