Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ОБЛАТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ РУСЕ С ПРАЗНИЧНО СЛОВО ПО ПОВОД 6 МАЙ

събота 06 май 2017

Днес, 06.05.2017 г., пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война с тържествена церемония се отбеляза Денят на храбростта и Българската армия, който е и празник на Русе.

В празничното честване се включиха доц. д-р Стефко Бурджиев, областен управител на област Русе, г-н Пламен Стоилов, кмет на Община Русе и неговият екип, чл. кор. проф. дтн Христо Белоев, председател на Общински съвет Русе, народни представители,  Русенският митрополит Наум, Марина Сергунина, аташе в Генералното консулство на Руската федерация в Русе, бивши заместник областни управители и други официални лица, както и много жители и гости на града.

Тържествената церемония започна с почетен караул и празнични маршове, изпълнявани от  Общинския духов оркестър.

Областният управител произнесе празнично слово, в което се обърна към присъстващите с думите: „Днес се прекланяме пред българските бойни знамена и пред подвига на героите, които с цената на живота си успяха да ги опазят и да не допуснат нито едно от тях да попадне във вражески ръце. Народът пази спомена за своите смели и храбри чеда. Заветът на нашите сънародници, воювали и загинали, за да имаме ние своето настояще и бъдеще е в твърдата вяра и в непоклатимия дух, в  силната воля и осъзнатия дълг, във войнската чест и достойнство, в чистата любов към Отечеството. Техният завет и пример сме длъжни да помним, да отстояваме и съхраним за следващите поколения.“

В заключение, доц. Бурджиев отбеляза, че: ”Шести май е и Празник на град Русе – нашия обичан и любим град!Независимо от изпитанията, наситили многовековната му  история, независимо и от днешните предизвикателства, Русе успешно съхранява и развива отличителните си белези на най-красивия, европейски ориентиран и романтичен български град на брега на тази велика река”

Той пожела на всички, свързани с Русе приповдигнат дух и благоденствие.

Слово по повод 6 май бе произнесено и проф. д-р Николай Ненов, директора на Регионален исторически музей Русе.

Заупокойна молитва за загиналите за отечеството ни войни и благодарствен молебен по повод Деня на храбростта и Българската армия бе отслужен от Негово високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия.

В края на церемонията, по традиция пред паметника на  загиналите в Сръбско-българската война се положиха венци и цветя.

След тържествената церемония на доц. д-р Стефко Бурджиев беше оказана честта да връчи почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги” – трета степен на старши лейтенант Васила Стоилова Илиева, председател на областния съвет на Съюза на ветераните от войните, за нейния принос към отбраната на страната и във връзка с честването на 90 годишния ѝ юбилей.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

 

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design