Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ОБСЪДИХА КООРДИНАЦИЯТА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ ТРАНСГРАНИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯТА ПО ЖИВОТНИТЕ МЕЖДУ ИНСТИТУЦИИТЕ ОТ РУСЕ И ГЮРГЕВО

четвъртък 29 март 2018

Заместник областният управител на област Русе г-н Свилен Иванов откри заседанието на Съвместната българо-румънска земеделска работна група, което се проведе днес в с. Бръшлен. 

Акцентът по време на срещата беше поставен върху заболеваемостта на свините предимно от африканска чума и начините за координация между институциите от трансграничния регион с цел превенция разпространението на евентуална зараза. В тази връзка беше подчертано, че на граничния пункт между Русе и Гюргево е покрит пълния спектър от механизми за проверка, включително и на животни в малки превозни средства.

Към настоящия момент африканската чума по свините е проблем за всички страни от Задкавказието и Южна Русия. Това създава реален риск от проникване на вируса у нас главно посредством фериботната връзка Бургас-Поти и чартърни полети от Армения и Грузия до летищата във Варна и Бургас.

Притеснително е и разпространението на заболяването на територията на Украйна, както и навлизането на вируса в Румъния, засечен през месец юли 2017 г., където са установени две огнища (първично и вторично) в частни стопанства от окръг Сату Маре. Важно е да се отбележи, че към настоящия момент заболяването никога не е констатирано на територията на България.

За недопускане навлизането и разпространението му от страна на държавата в лицето на Агенцията по безопасност на храните е изготвила и към настоящия момент изпълнява Програма за надзор и контрол на болестта. Мерките включват периодични клинични прегледи във всички видове свиневъдни обекти от високо рисковите региони като Бургас, Варна, Добрич, Силистра и Шумен, серологични и вирусологични изследвания, както и засилен контрол на личния багаж на пътниците, идващи от трети страни, за които има информация, че е констатирано заболяването. Също така са предприемат и дейности за повишаване осведомеността на заинтересованите лица, предимно лекари, фермери и ловци.

Внимание беше обърнато и на заразния нодуларен дерматит. По време на срещата бяха обсъдени начините за заразяване, диагностиката и предпазните мерки. Превенционните дейности в страната включват изготвянето на брошури, информирането на животновъдите и лекарите, забрана за свободно движение на животните в южните региони, както и провеждането на обучения, поддържането на постоянен контакт със съседните държави и извършването на ежеседмични прегледи, целящи ранното откриване на заболяването.

Не беше подмината и темата с птичия грип, като вниманието беше насочено към разпространението на вируса, миграционните маршрути и начините на заразяване. Разбира се, предпазните мерки също бяха обсъдени.

В края на срещата изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“  г-жа Лили Ганчева представи румънска програма, насочена изцяло към отглеждането на свине. От нея до момента са се възползвали над 5000 животновъди и 188 доставчици. Очакваните ефекти от програмата са свързани с увеличаване броя на животните и опазването на прасетата от породите Бъзна и Мангалита, както и стабилизирането на търговския баланс с този продукт, предвид факта, че в топ-вноса  от страните от ЕС и трети  страни, доминира в продължение на години прясно и охладено свинско месо, като Румъния осигурява едва половината от потребителското търсене.

Сред участниците в днешното заседание бяха още директорът на Областна дирекция "Земеделие“ г-жа Борислава Братоева, директорът на Дирекцията по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков, директорът на Граничната полиция г-н Димитър Чорбаджиев, представител на Националната служба за съвети в земеделието в Русе, кметът на община Сливо поле г-н Валентин Атанасов, кметът на Бръшлен г-н Димчо Петров, представители на фермерското съсловие, както и експерти от споменатите институции и техните омологични представители от Румъния.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design