Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ОПАСНОСТТА ОТ ЕКОКАТАСТРОФА Е СВЕДЕНА ДО МИНИМУМ

понеделник 30 април 2018

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров се запозна на място с предприетите мерки за почистване на замърсения участък на бреговата ивица по р. Дунав след бившето КТМ, посока Мартен. Той констатира сериозен напредък в почистването и отбеляза, че опасността от екологична катастрофа е сведена до минимум. Г-н Григоров заяви, че напредъкът се дължи на добрата стиковка между институциите, както и на усилията на  фирмите, функциониращи на територията на индустриална зона „Тегра“ и на кметство Мартен.

Действията по отстраняване на отпадъците продължават към настоящия момент и ще продължат до отстраняване на попадналото в реката биогориво и други отпадъчни материали.

Почистването е затруднено от няколко закотвени шлепа на „Драгажен“ ООД – Горно Абланово, които са неизползваеми. След проведени разговори с ръководството на Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Пристанищния комплекс в Русе и с други отговорни институции се оказва, че фирмата не може да бъде санкционирана, защото мястото, на което са спрени корабите не е забранено. Положителното от така породилата се ситуация е, че  корабите възпират разпространението на отпадъците по поречието на река Дунав и съответно предизвикването на по-големи щети, които биха се отстранили и много по-трудно.

Областният управител е в непрекъснат контакт с институциите от региона и при необходимост е в готовност да отреагира своевременно.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design