Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ПРОВЕДЕ СЕ КРИЗИСЕН ЩАБ ОТНОСНО ВЛОШЕНАТА ЕПИЗООТИЧНА ОБСТАНОВКА

вторник 04 септември 2018

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров и неговият заместник г-н Свилен Иванов свикаха спешен кризисен щаб с представители на общините от региона и на съответните заинтересовани институции във връзка с влошената епизоотична обстановка в близост до област Русе.

По време на заседанието беше посочено, че е необходимо да бъдат предприети спешни мерки за намаляване популацията на домашни прасета на територията на областта. За целта ще бъде проведена информационна кампания от страна на кметовете на общини и хората, които отглеждат свине за лични нужди ще бъдат детайлно запознати с опасността от заболяването. Идеята е, че чрез превантивното намаляване популацията на домашни прасета при евентуално разпространение на заболяването няма да се наложи принудително прасетата да бъдат умъртвявани и съответно да не бъдат годни за консумация. Вторият важен момент е, че по този начин рискът за заразяване на промишлените стопанства се свежда до минимум.

Необходимо е да се обърне внимание, че ако бъдат забелязани признаци на заболяването стопаните трябва моментално да се обърнат към местните власти, за да се вземат проби и да се изпратят за изследвания.

Освен огнището в Провадийско област Гюргево също попада в т.нар. червена зона, т.е. в близост до административните й граници са констатирани случай на африканска чума по свинете.

Също така беше посочено, че в рамките на следващите няколко дни общините ще обявят и места за извършване на загробването на труповете на умъртвените животни.

Областният управител е в постоянен контакт с всички институции и при необходимост ще бъдат предприети допълнителни мерки.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

 

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design