Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ БЕШЕ ВЪВ ФОКУСА НА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ИНВЕСТИЦИИ И ИНФРАСТРУКТУРА В СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ

четвъртък 24 май 2018

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров участва в Четвъртата международна конференция „Инвестиции и инфраструктура в Северна България”.

По време на срещата бяха разисквани възможности за подобряване развитието на регионите от северната част на страната, посредством инфраструктурни инвестиции и използването на еврофондовете.

На конференцията стана ясно, че сред приоритети на Агенция „Пътна Инфраструктура” в Северна България е максимално бързото изграждане на автомагистралата между Русе и Велико Търново, което трябва да се случи до 2022 г. Друг стратегически национален приоритет, който трябва се реализира до 2025 година е доизграждането на АМ „Хемус”. Към момента е стартирало изпълнението на отсечката от Ябланица до Боаза, като 15% от обекта вече са реализирани. Беше пояснено и че всеки момент предстои започването на дейности между Белокопитово и Буховци. Приоритетно ще бъдат реализирани и скоростния път Видин – Ботевград, обхода на Габрово, както и построяването на тунели под Шипка и Петрохан.

ВиК секторът също беше посочен като съществен за напредъка на регионите. За да се осигури предвидимост на инвестициите в новият закон за ВиК се предвижда фонд, чрез който да се модернизира водоснабдителната и канализационна инфраструктура. Възможност за ВиК инвестиции в агломерации над 10 000 жители дава и Оперативна програма „Околна среда”.

Също така 130 млн. лева от фондовете за градско развитие по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020” са заделени за Северна България.

Особено внимание беше обърнато и на тенденциите, които ще залегнат в законодателния пакет на Европейската комисия, който се очаква да излезе в края на месеца. Основната идея е гарантиране, че инвестициите ще допринесат за генерирането на допълнителен капитал, а също ще бъдат съобразени и със спецификата на района.

Сред участниците във форума бяха още заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите г-жа Малина Крумова и г-н Красимир Живков, председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев, както и изпълнителният директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции г-н Стамен Янев, инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, г-н Валери Белчев, член на Управителния съвет на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България” ЕАД, областни управители и кметове на общини.

Събитието се проведе на 23 май в гр. Луковит и беше организирано от Камарата на строителите в България и председателят на Комисията по регионално развитие към Европейския парламент г-жа Искра Михайлова. Медиен партньор на форума беше вестник „Строител”.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

 

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design