Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

РУСЕ Е ПЪРВИЯТ ГРАД В БЪЛГАРИЯ, СНАБДЕН С АПАРАТУРА ЗА ЛОВЕНЕ НА МИРИЗМИ

петък 14 септември 2018

Министърът на околната среда и водите г-н Нено Димов, заедно с областния управител на област Русе г-н Галин Григоров, народния представител г-н Искрен Веселинов, директора на РИОСВ Русе инж. Любомир Атанасов и директорът на дирекция „Екология и транспорт“ в Община Русе г-н Георги Игнатов представиха апарат за измерване концентрацията на интензивно миришещи вещества. Целта на апаратурата е да даде реалистични представи и да обективизира проблема с качеството на въздуха, който дишаме.

Министърът посочи още, че уредът, който е разположен на територията на Автоматичната измервателна станция „Възраждане“ на ИАОС на ул. „Ниш“, ще остане за период от 6 месеца в Русе и ако даде добри резултати може да бъде ползван от местните власти и в други райони на страната. Той обясни и подробно начина на функциониране на апаратурата, която може да бъде задействана от разстояние чрез SMS. Първата фаза е извършване на т.нар. пробонабиране или образно казано поемане на въздух от устройството, което продължава около 5 минути в два различни контейнера. В единия се събира материал за органолептично изследване, като пробата ще се извършва в Италия, а материала от втория контейнер ще бъде изпращан в лаборатория, където ще се извършва химическо изследване. В момента се уточнява къде точно ще се прави то, като се спрягат няколко алтернативи – отново Италия, лаборатория в БАН или в друга страна от Европа. Двата вида анализ са в състояние да покажат какъв вида са засечените миризми.

Не на последно място беше споменато, че могат да бъдат извършени и законодателни промени, които да позволят на местните власти да санкционират евентуалните нарушители при засичане на определени миризми. Всичко това би било възможно, ако инсталираната в Русе апаратура даде очакваните резултати.

Днешната инициатива е продължение на мерките за подобряване чистотата на атмосферния въздух, а Русе е избран, тъй като е едно от няколкото места в България, в които има сериозни оплаквания от миризми в последно време.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design