Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

Русе има шанс да остане 5-ти по брой на населението сред българските градове

вторник 01 март 2011

 

Град Русе вероятно ще запази петата си позиция в страната по брой на населението. Това стана ясно по време на днешната пресконференция. В нея участваха зам.областните управители Петър Даскалов и Иван Григоров и директорът на ТСБ –Русе Галина Ханджиева.

В началото на пресконференцията, г-н Даскалов в качеството си на председател на Областната комисия по преброяването, изрази благодарност към всички граждани, преброители, контрольори и към медиите за активността им по време на националната кампания. Той подчерта и отличната работа на ръководството и служителите на ТСБ – Русе по време на Преброяване 2011. "Оказа се, че голяма част от живеещите на територията на област Русе спокойно боравят с нови технологии, което ни кара и нас като Областна администрация да се замислим дали да не предприемем някакви действия за по-активна връзка и вземане на мнението на живеещите на територията на областта по електронен път”, отбеляза г-н Даскалов. По думите му, след обобщаване на информацията и анализи ще има много добра статистическа подложка за планиране на развитието на Област Русе.

Според директора на статистическото бюро в Русе г-жа Ханджиева, първите експресни данни от кампанията могат да се очакват на 14.03.2011 г. Към 22-и февруари населението на град Русе е било 144 000 души. В град Стара Загора са били над 129 900 души. Това предполага, че Русе може би ще запази петата си позиция в класацията на градовете по население.

Късно вчера е завършило преброяването в общините Ценово, Борово, Сливо поле и Иваново. До 14 март следва да се получат преброителните материали и от останалите общини в областта - Две могили, Ветово, Русе. От 360 контролни района в Русенско, в ТСБ вече са приели документите на 127. Първите данни сочат, че населението в Община Ценово е със 160 души по-малко по текуща демографска статистика към 30 септември 2010 година. Налице обаче е емиграция, която засега няма как да се отчете. С 514 лица е намаляло населението на Община Борово, а на Община Сливо поле - със 767. Броят на жителите на Община Иваново  е спаднал с 652. „Повод за стряскащи заключения засега няма”, смята г-жа Ханджиева. Особено на фона на области като Монтана и Видин. В Сандрово например има нарастване на броя на населението с 27 лица.

456 лица и 270 жилища са се преброили в ТСБ - Русе лично на място. В Русенска област не е имало откази за преброяване. „Това означава, че няма да има санкционирани лица, а в същото време са свидетелство за доверие към целите на преброяването”, коментира г-жа Ханджиева. Не е имало проблем с преброяването на чуждите граждани /англичани/ в Община Борово. Бил е използван формуляр на английски език. Все още не е ясно колко лица в Русенско са се преброили по няколко пъти. Вероятно процентът на грешка е около 3.9 % /валиден за страната/.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design