Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

РУСЕНЦИ ОТБЕЛЯЗАХА 110-ТА ГОДИШНИНА ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

събота 22 септември 2018

Заместник областният управител на област Русе г-н Валентин Колев приветства жителите и гостите на Русе по случай 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Той се обърна към присъстващите с думите: „…Вековният идеал на българите за свободна и независима държава се осъществява като един дълъг процес, който преминава през многогодишните борби, бунтове и въстания, Руско-турската освободителна война, датата 3-ти март 1878 г., Съединението от 6-ти септември 1885 година и намира своята крайна реализация с обявяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 година….“

Заместник областният управител отбеляза още, че този държавнически акт, около който се обединяват всички българи, успява да издигне националния ни престиж, да впечатли с дързостта си световната общественост и да ни нареди сред суверенните и независими народи на голямото европейско семейство.

В края на словото си г-н Колев отправи призив никога да не забравяме събитията от паметния 22 септември на 1908 г., които са демонстрация на куража и волята на поколения българи, които само тридесет години след Освобождението успяват да изградят държавност и институции, да изградят основите на икономиката на страната, демонстрирайки зряло национално самосъзнание и самочувствие, както и да помним и цените стореното от нашите деди за Свободна и Независима България.

След словото на заместник областния управител беше отслужен благодарствени молебен от свещеници от Русенската Света Митрополия.

В чест на светлата дата беше строена и Почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

Сред официалните лица на днешните тържества бяха още г-н Игнат Канев, народни представители от 19-ти МИР, заместник областният управител на област Русе г-н Свилен Иванов, вицеконсулът на Руската Федерация в Русе г-н Иван Пивоварчук, председателят на Общинския съвет  и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ чл. кор. проф. д.т.н Христо Белоев, заместник-кметът на община Русе по устройство на територията г-н Димитър Наков, общински съветници и др.

Водещ на събитието беше актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ г-н Ивайло Спасимиров.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на Свободата.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

 

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design