Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

РУСЕНЦИ ОТБЕЛЯЗАХА 133-ТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

четвъртък 06 септември 2018

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров приветства жителите и гостите на Русе по случай Деня на Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Той се обърна към присъстващите с думите: „Събитията от 6 септември 1885 г. обединяват в едно народ, политици и партии в името на каузата за национално обединение! В оня паметен ден народът ни показва пред целия свят, че има волята сам да съгражда собствената си съдба в една свободна и обединена България! Поривът за единство и обединение е поредният символ на несломимия български дух, преминал през изпитанията на историята и възприел идеята за своето Утре – за един нов етап в политическото и икономическо развитие на страната!“

Областният управител отбеляза още, че успехът на Съединението се корени именно в осъзнаването от всички нас на Кубратовия завет. „Вярвам, че и днес в дните на изпитания за страната ние ще продължим стремежа на предците ни за утвърждаване на българската държавност и с достойнство и чест ще следваме очертания от тях път! заяви губернаторът.

В края на словото си г-н Григоров отправи призив да предаваме на идните поколения обета на нашите предшественици – да бъдем полезни на обществото и винаги да отстояваме идеалите за свобода, обединение и независимост!

След словото на областния управител беше отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България от свещеници от Русенската Света Митрополия.

В чест на светлата дата беше строена и Почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

Сред официалните лица на днешните тържества бяха още евродепутатът г-жа Ева Майдел, народните представители г-н Пламен Нунев, г-жа Светлана Ангелова, г-н Андриан Райков, г-н Искрен Веселинов, г-н Пенчо Милков, заместник областният управител на област Русе г-н Свилен Иванов, генералният консул на Руската Федерация в Русе г-н Андрей Громов, председателят на Общинския съвет  и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ чл. кор. проф. д.т.н Христо Белоев, кметът на община Русе г-н Пламен Стоилов, общински съветници и др.

Водещ на събитието беше актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ г-н Любомир Кънев.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

 

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design