Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

РУСЕНЦИ ОТБЕЛЯЗАХА 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

събота 03 март 2018

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров приветства жителите и гостите на Русе по случай Националния празник на България – 3 март.

Той се обърна към присъстващите с думите: „...На днешната дата преди точно 140 години в Сан Стефано започва най-значимия градеж в новата българска история, а именно създаването на Третата българска държава! Днес ние се прекланяме пред самоотвержеността и достойнството на тези, които промениха хода на историята ни, тези, които сбъднаха Шишмановата мечта – от забитата главня в изпепелената българска земя да се разлисти дърво – символ на българщината...”

Областният управител постави акцент и върху хилядите мъченици от славната Априлска епопея. „Без тяхната саможертва Самарското знаме нямаше да премине от край до край през святата и нещастна българска земя, водейки руси и българи заедно в боя... Винаги ще помним имената на Левски, Ботев, Бенковски, Волов, Каблешков, Бачо Киро, поп Харитон, Ангел Кънчев и още много, които вярваха в своя подвиг и вложиха душата си, за да превърнат мечтата си в действителност... Историята оправда великото им прозрение – нужна ни беше национална революция, за да се стигне до национална свобода. Каблешков пише „Не в куршума на кремъклийката се надявам, а в гърмежа й...” заяви губернаторът.

В края на словото си г-н Григоров отправи призив да помним и съхраняваме своето минало, да пазим българския дух и култура, минали през огън и плам, за да ни има и утре.

След словото на областния управител свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва за падналите за освобождението на родината и благодарствен молебен за извоюваната свобода. В чест на светлата дата беше строена Почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на Свободата.

Сред официалните лица на днешните тържества бяха още заместник областните управители на област Русе г-н Валентин Колев и г-н Свилен Иванов, народните представители Пламен Нунев, Андриан Райков, Пенчо Милков, Георги Стоилов и Бюрхан Абазов, председателят на Общинския съвет  и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ чл. кор. проф. д.т.н Христо Белоев, кметът на община Русе г-н Пламен Стоилов, заместник-кметовете г-жа Наталия Кръстева и д-р Страхил Карапчанским, вицеконсулът на Руската Федерация г-н Иван, зам.-кметът на Община Гюргево Йон Драгомир, общински съветници, граждани и гости на града.

Водещи на събитието бяха актьорите от ДТ „Сава Огнянов“ Ясена Господинова и Венцислав Петков.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design