Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

РУСЕНЦИ ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯ НА БОТЕВ

събота 02 юни 2018

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров приветства жителите и гостите на Русе по случай Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на страната.

Той се обърна към присъстващите с думите: „Днес е Втори юни, денят в който България свежда чело в едноминутно мълчание! Минута мълчание – изпълнена с печал и гордост, минута, обединяваща миналото, настоящето и бъдещето, минута, превръщаща ни за пореден път в едно цяло, в една надежда, в един устрем, минута, посветена на най-светлите пориви на човека, дръзнал да събуди един безправен свят и да съгради едно ново общество – общество на справедливостта и свободата!...”

Областният управител постави акцент и върху множеството примери на патриотизъм и жертвоготовност в родната ни история. „Множество са примерите, които доказват, че бългринът никога не е спирал да се бори! Знайни и незнайни хора от народа реабилитират българина и показват, че той винаги е бранил своята чест и свобода!...

Затова и 2 юни не е тъжен ден, в който жалим за смъртта за героите. Втори юни е тържество на българския дух, предаван от поколение на поколение през годините, извисяван в безчет подвизи пред лицето на врага и смъртта. Днес честваме безсмъртието на хилядите българи, оставили трайна диря във вечността с делата си и славната си гибел….“

В края на словото си г-н Григоров отправи призив да пазим нашата идентичност и силата на българския дух, като отстояваме родното и винаги помним завета на Ботев.

След словото на областния управител свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на Отечеството. В чест на светлата дата беше строена Почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

В програмата беше включено и изпълнение на „Вечеряй, Радо“ от хора при Фолклорен танцов театър „Найден Киров“.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение.

Сред официалните лица на днешните тържества бяха още заместник областният управител на област Русе г-н Валентин Колев, заместник-кметът по устройство на територията г-н Димитър Наков, народни представители и общински съветници, вицеконсулът на Руската Федерация г-н Иван Пивоварчук, командирът на Военно формирование 32420 майор Павлин Илиев, директорът на ОД МВР Русе ст. комисар Теодор Атанасов, майор Васил Петров, началник на сектор във Военно окръжие Русе и др.

Водещи на събитието бяха г-жа Таня Цветкова и г-н Любомир Кънев.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

 

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design