Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

РУСЕНЦИ ОТБЕЛЯЗВАТ ЕДИН ОТ НАЙ-ЗНАЧИМИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИЦИ – БОГОЯВЛЕНИЕ

събота 06 януари 2018

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров и заместник областният г-н Валентин Колев участваха в традиционния Богоявленски водосвет, посветен на Йордановден. В словото си към гражданите и гостите на града г-н Григоров отбеляза, че дни като днешния ни карат да бъдем единни като народ и да се уповаваме на вярата, да бъдем смирени и да правим добро, тъй като това е единствения начин да преоткрием Чудото в живота си. Областният управител допълни, че е необходимо да съхраняваме и предаваме на идните поколения изконните традиции, които са присъщи за християнина и българина, защото само така може да пребъде народността ни и ще продължим се доказваме като народ, съхранил духа на предците си, преминал през изпитанията на историята и достигнал величие.

Не на последно място г-н Григоров призова, когато се извършва ритуала по освещаване на бойните знамена да си спомним и да отдадем почит към тези, които са защитавали родината и продължават да служат в нейно име, като не забравяме проявеното от тях геройство и чест при прославянето името на страната ни.

Областният управител отправи пожелания към всички присъстващи и именници на днешния ден тайнството на християнското триединство да ги дари с крепко здраве, сбъднати желания и обич.

Началото на тържествата по повод Йордановден започна със сутринна литургия в катедрална храм „Света Троица“, последвана от литийно шествие до понтона под хотел „Рига“, където се състоя и официалната част. Тя включваше още приемане на войсковия строй от началникът на гарнизона, извършване на водосвет от  Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум.

Кулминацията на честванията беше ритуала по хвърляне и изваждане на кръста от р. Дунав, като пръв сред смелите мъже се оказа  23 годишният Теодор Цветков. Той беше награден с икона на Богоявление от областния управител, а кметът на община Русе г-н Пламен Стоилов му връчи хавлия и парична награда. Също така Негово Високопреосвещенство Наум го дари победителя със сребърно синджирче с кръстче.

 

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design