Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

УТОЧНЯВАТ ДЕТАЙЛИТЕ ОТНОСНО ФОРУМ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВ МОСТ НАД РЕКА ДУНАВ ПРИ РУСЕ

петък 20 април 2018

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров проведе работна серща с евродепутата г-н Ангел Джамбазки във връзка със срещата от есента между представители на държавната и местна власт от България и Румъния за изграждане на трети мост над река Дунав именно при Русе.

Идеята беше категорично подкрепена от г-н Джамбазки, поради все по-нарастващата роля на трансевропейските транспортни коридори VII и IX, увеличения търговски обмен между двете държави и ежедневните километрични задръстванията в района Русе – Гюргево.

В този аспект двамата обсъдиха детайли относно организирането на предстоящ форум, в който да участват евродепутати от България и Румъния, които да застанат зад идеята. В следващите дни ще бъде уточнена и конкретната дата на инициативата.

Освен това бяха дискутирани и възможностите за ново райониране на страната и предимствата на Русе като административен център.

Повишаването на плавателността на река Дунав също беше обект на днешната среща, тъй като това би довело до засилване важността на речните пристанища и по-специално това на Русе, като едно от най-големите. Като пречка беше посочен ТЕЦ Черна Вода, който е разположен на територията на западната ни съседка Сърбия и намалява плавателността на реката през периодите от годината, когато нивото й е ниско. Г-н Джамбазки увери, че Европейската комисия води постоянни преговори със Сръбските власти за прекратяване на тази практика и най-вероятно до края на тази или началото на 2019 г. проблемът ще бъде решен.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design