Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

УВЕКОВЕЧИХА АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ В ПЛИСКА И ПОЧЕТОХА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ

събота 12 май 2018

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров беше сред официалните гости на откриването на бронзов бюст на Алеко Константинов в Двора на Кирилицата в Плиска. Негов автор е известният български скулптор Вежди Рашидов.

„Радостен съм, че от днес това прекрасно място, съхраняващо част от българската и световна история, ще бъде дом на паметник на Щастливеца!” заяви губернаторът при срещата си с основателя на комплекса г-н Карен Алексанян. Г-н Григоров подчерта, че творчеството на Алеко Константинов поставя актуалния и до днес проблем за сблъсъка на културите.

Бюстът бе открит от директорът на къщата-музей „Алеко Константинов” в Свищов г-жа Ивелина Иванова и командирът на военноморските сили на България контраадмирал Митко Петев.

Церемонията се проведе вчера на 11-ти май, когато се навършиха 121 години от трагичната смърт на видния български писател и общественик.

Г-н Григоров почете паметта и на Светите братя Кирил и Методий, като положи цветя пред техния паметник в старата столица.

На събитието присъстваха още областните управители на Шумен и Силистра, главният секретар на Асоциацията на българите по света, скулпторът Евгени Воденичаров и неговият учител Владимир Киров, които работят по следващите паметници, съответно на Йордан Йовков и Никола Вапцаров. Предвижда се те да бъдат открити на 19 юни тази година заедно с бюстовете на Паисий Хилендарски, Гео Милев и Христо Смирненски.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design