Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

В СЛИВО ПОЛЕ ДИСКУТИРАХА ПРЕВЕНЦИЯТА НА ЗАБОЛЯВАНИЯ ПО РИБИТЕ

вторник 21 ноември 2017

Днес, 21.11.2017 г., в община Сливо поле се проведе заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група. То беше открито от г-н Свилен Иванов, заместник областен управител на област Русе. Темата, върху която беше поставен акцент е превенцията на вирусната инфекция по шараните „Кой херпес“.

В тази връзка и двете делегации представиха подробни презентации относно епизоотологичните особености, клиничните признаци, възможностите за диагностика, както и международната нормативна уредба по ветеринарно-санитарен контрол на водните животни.

Особено внимание беше поставено върху проявлението на клиничните и анатомопатологични признаци на Кой херпеса при шараните като летаргия, повишена дихателна честота, загуба на баланс и дезориентация, обезцветяване на хрилете, некротични огнища или тежка некроза и възпаление.

Акцент в срещата беше значението на превенцията и ранното откриване на признаци на заболяването, както и предприемане на навременни действия за изясняване причините за евентуално увеличена смъртност и уведомяване на регионалната структура за официален контрол.

Заседанието на съвместната група приключи с посещение на цеха на фирма „Фишери 2009“ ООД за преработка на риба и рибни продукти в село Ряхово. Членовете на групата се запознаха с историята на компанията, която през последните години се специализира в рибовъдството на различни видове риба като толстолоб, амур и шаран. Те разгледаха и успешно реализиран проект по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013 г. Очакванията са на пазара да бъдат предоставени и съвсем нови сладководни продукти като топло пушено филе толстолоб, студено пушено и кайсеровано филе от толстолоб, горещо пушен шаран, рибни кюфтета, рибни кърначета и мариновани сладководни риби.

Сред резултатите от работната среща е и заявка за закупуване на един тон риба от румънски търговци.

Специален гост на заседанието беше г-н Йонуц Чиоака, заместник-кмет на община Гюргево.

Заседанието беше организирано от Областна администрация Русе, Асоциация „Еврорегион Данубиус“, община Сливо поле и Окръжен съвет Гюргево.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design