Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

В СОФИЯ ОБСЪЖДАТ МЕДИЦИНСКИЯ И ЗДРАВЕН ТУРИЗЪМ

четвъртък 23 ноември 2017

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров участва в конференция на тема „Медицински и здравен туризъм в България – състояние и възможности за развитие“.

По време на форума бяха представени факторите, определящи развитието на медицинския и здравен туризъм и възможностите за лечение на чужденци в България. Освен това бяха дискутирани и перспективите за създаване на комплексен туристически продукт в тази област.

На конференцията беше посочено, че за периода януари – септември 2017 г. приблизителният брой посещения на чужденци в страната е бил 7,5 млн., което означава ръст от 8% спрямо годината, считана за най-добра в туристическия бранш, а именно 2016 г. Като съществен аспект беше отбелязана необходимостта от разширяване на традиционните за България пазари, които са предимно страните от Балканите, Източна и Западна Европа. Интерес към родната спа и уелнес индустрия проявяват и все повече туристи от далечни и бързо развиващи се пазари. Този факт се дължи на постигнатото отлично съотношение между предлаганото качество и цената.

Сред факторите, които бяха посочени като най-съществени за развитието на медицинския и здравен туризъм са широкия достъп до високо специализирана медицинска помощ, който е в противовес на здравните системи в други държави, комбиниран с високото ниво на клинична база. Отчитайки международните аспекти, Европа се оказва най-големия пазар за уелнес туризъм и реализирани доходи, независимо че по брой обекти пред нея се нареждат азиатско-тихоокеанските страни. В европейската класация мястото на България е веднага след Ирландия, тъй като разполагаме с 19 балнеолечебни курорта от национално значение и 35 от местно, както и повече от 400 каптирани извора. В тази статистика не са включени родните климатично морски курорти, които наброяват 34. Не на последно място бяха разгледани и промените в нормативната уредба, целящи облекчаване развитието на здравния и медицински туризъм.

Губернаторът г-н Галин Григоров използва случая да се срещне със свои колеги областни управители от страната. Пред тях той изтъкна необходимостта за обединение и синхрон в работата на всяка от Областните администрации и възможностите за развитие на туризма в регионите. Г-н Григоров подчерта, че област Русе също може да е значим фактор в сферата на медицинския и здравен туризъм, поради наличността на множество медицински заведения, като две от тях са университетски болници с отлично подготвени специалисти във всяка област на лечението.

Събитието беше открито от заместник-министъра на туризма г-жа Ирена Георгиева, председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

 

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design